Legjobb szauna élményem a Hotel Baranyában történt

Már egészen fiatal koromtól kezdve járok szaunázni. Imádtam, mikor az iskolával jártunk úszni és a különleges alkalmakkor az úszás után bemehettek a szaunába, akik akartak. Ilyenkor a tanáron kívül általában csak ketten, vagy hárman merészkedtünk be. Arról nem is beszélve, hogy osztálytársaim nagyon hamar ki is fordultak az izzasztó teremből. De én már akkor is nagyon imádtam. Különösen, amikor valaki illóolajos vízzel locsolta meg az izzó köveket.

Mindig is olyan megtisztító érzés volt ott ülni. Szinte éreztem, ahogy a méreganyagok kiszaladnak a testemből és izzadtság formájában csattannak szét a deszkalapokon. Természetesen mindig törülközővel mentünk be, mert úgy higiénikus. Sajnos azonban a mai napit tapasztalok olyan szituációkat, mikor az emberek a puszta feneküket helyezik a padokra, illetve papuccsal a lábukon lépkednek fel a legfelső sorba.

Ezek az esetek roppant kiábrándítóak számomra. Mondjuk hozzá kell tennem, hogy sajnos nagyon szaunába nincs is kitéve, hogy milyen protokollt kéne követni…

Aztán amit még nagyon szeretek a szaunákban, az a végén a hűtőfürdő. A magam részéről, higiéniai okokból itt is jobban szeretem azt, amikor egy jó jeges zuhanyt vehetek, vagy egy vödörből zúdul rám a hideg víz. Az egyik helyen pedig, ahova gyakran visszajárok egy jégkamrát létesítettek. Itt az ember a szauna után egy nagy tartályból merheti magára a jégdarát és ezzel hűtheti le a testét egy kiadós szaunázás után.

A mai napig hetente kétszer járok el szaunázni. Azonban nekem nagyon fontos, hogy a méregtelenítő szaunázást mindig megelőzzön egy kellemes, átmozgató úszás. Valahogy számomra úgy teljes az élmény. Ilyenkor, ha egyedül vagyok a szobában, akkor könnyed nyújtásokat is szoktam végezni. Hát én az ilyen edzéseket tekintem igazán teljesnek!

A szaunamániámból azt hiszem már rá lehetett jönni, hogy nem tudok meglenni egy hetet sem anélkül, hogy legalább egyszer ne szaunázzak. Egyszerűen nem érzem magam komfortosan, ha eltelik hat nap egymás után anélkül, hogy tíz percet ültem volna a gőzkamrában.

Ennek a szenvedélynek természetesen a rengeteg és megszámolhatatlan jótékony hatása mellett vannak hátulütői is. Ez pedig nem más, mint az utazások. Az ember azt gondolná, hogy mindenhol alap szolgáltatás a szauna. Ez azonban igazából nincs így. Igazából rengeteg szálloda és hotel van, ahol nem gondoltak az ilyen jellegű élvezetekre. Márpedig, ha én nyaralni, őszelni, vagy telelni megyek (tavaszolni nem szoktam valamiért…) akkor csakis olyan helyre megyek, ahol a szálloda szolgáltatásai között szerepel a szauna is.

https://baranyahotel.hu/

Csakhogy a páromnak ez kevéssé prioritás, ő ugyanis inkább a jó borokat a kellemes túrákat, a csodálatos színekben pompázó erdőket, a finom falatokat és a kulturális programokat részesíti előnyben. Ám amennyire beleillik ebbe a felsorolásba a szauna, mégsem adott mégis minden adottsággal rendelkező szálló számára, hogy építsenek a területükre kamrákat. Vagy, ha mégis, hát sajnos nagyon sok helyen találtam már hirtelen begyújtott, éppen csak langyos szaunákat, vagy rettenetesen elhasználtakat, ahol a fa már korhadt volt. De egy alkalommal kifejezetten veszélyesnek ítéltem meg a szauna állapotát, ezért inkább nem is merészkedtem be. Hát, mondanom kell, hogy az a kikapcsolódásra szánt hétvége egy az egyben mehetett a levesbe.

Nem úgy, mint a tavaly novemberi csodálatos utunk és pihenésünk, amelyet Harkányban töltöttünk a Hotel Baranyában. Az alábbi linken elérhetitek ti is az oldalt: https://baranyahotel.hu/. Nézzetek szét az oldalon a különböző lehetőségek után, higgyétek el, hogy megéri a ráfordított időt! Rögtön szállást is tudtok foglalni, vagy visszahívást kérni. De ha bizonytalanok vagytok, vagy nem vagytok biztosak a dolgotokban, akkor egy egyszerű árajánlat bekérésével is indíthattok itt.

De ha bíztok bennem, mindenképpen ennél a hotelnél maradtok. Különösen csábító lehet mindenki számára, hogy folyamatosan akciókat hirdetnek, így még azok is eljuthatnak egy üdítő és felfrissítő hétvégére, akik esetleg alapvetően nem engedhetnék meg maguknak. Mert szerintem amúgy baromi igazságtalan, hogy egyesek halálra gürcölik magukat egy gyárban, de mégsem keresnek annyi pénzt, hogy frissen és egészségesen tarthassák a testüket.

Pedig orvosilag is bizonyított, hogy az ilyen kikapcsolódásunkra szükségünk van. És hát Harkány! Egyszerűen csodálatos helyszín. Én nem is tudom, hogy van-e máshol hely, ahol ennyire kompaktul megtalálható minden, amire szükséged lehet ahhoz, hogy egy hétre, tíz napra, vagy csupán egy hétvégére elengedhesd a gondjaidat. Ebben a szállodában aztán garantáltad eszedbe sem fog jutni a konyhában a tűzhely letakarítása, vagy a szőnyeged kitisztítása. De még a munkahelyi meetingek is csak halvány rémképként maradnak csak meg.

Egy itt eltöltött hétvége egyszerűen kisimít és csodálatosan megnyugtat. Én a magam részéről teljesen új emberként tértem vissza innen. Mintha nem is én lennék, hanem egy másik ember. A harkányi gyógyvíz ugye legendás. És mivel gyakorlatilag öt darab lépést kellett megtennünk, hogy elmerüljünk ebben a csodában, ezért minden nap úsztunk egyet a gyógyfürdőben. A párom is megkapta azt a törődést, amire neki szüksége volt. Ameddig én szaunáztam, ő megmasszíroztatta magát.

Minden napra terveztünk magunknak valami kirándulós, vagy kulturális programot. A Villányi borvidék méltán híres csodálatos borairól, így természetesen részt vettünk egy nagyon oldott hangulatú borkóstoláson, ahol még új barátokat is szereztünk. Körbejártuk az összes tanösvényt és túraútvonalat. Ezeken az utakon valami csodálatos tájakat láthattunk. Mivel Pécs sincs messze, természetesen az egyik napunkon oda is ellátogattunk. Megnéztük a Zsolnay-negyedet, mert ez nekem már régóta álmom volt.

A szálloda pedig a nap minden percében minden elképzelhető módon kiszolgálta a kényelmünket. Csodálatosan jókat aludtunk itt. Az ágyat haza akartam magammal szöktetni, annyira hozzánőtt a gerincemhez. Az ételek valami fantasztikusak voltak, ráadásul a párom és én is találtunk az elvárásainknak megfelelő eledelt. Ő maga rajong a zsíros és fehérjében gazdag ételekért. Jómagam a kímélő falatokat szeretem.

Hát egyikünk sem éhezett abban a pár napban amíg itt voltunk. Az egyetlen rossz dolog az egészben a hazautazás volt.

Amúgy meglehetősen sűrűre terveztük a napjainkat. De mivel a szállodában minden csakis a mi kényelmünket szolgálta, ezért igazából soha nem fáradtunk el, és egyáltalán fel sem tűnt, hogy mennyi mindent csináltunk egy nap alatt.

Ez egyébként valószínűleg a masszázsnak és a szaunának köszönhető. Három különböző típusa is megtalálható a szaunáknak itt. Én a finn szaunáért lelkesedem, de azért a többit is kipróbáltam. A finn szauna viszont életem legfantasztikusabb szaunája volt! Olyan szép, kényelmes és letisztult volt, hogy ha nem lett volna muszáj, sohasem jövök ki onnan.

Élveztem minden egyes percét a Harkányban töltött időnek, azonban mégis legjobban azt vártam, hogy a vacsora előtt elmenjünk és a saját kedvtelésünkre cselekedhessünk. Annyira csodálatos volt a meleg kabinban zárni a napot, hogy azóta is mélyeket sóhajtozom, amikor eszembe jut.

Szerencsére a párom is hasonlóan vélekedett a városról és a szállodáról és mind a ketten biztosak vagyunk benne, hogy idén is visszatérünk ide az őszi pihenőidőnkben. Én igazából csak a napokat számolom!