Egészséges táplálkozás, szauna, sport, csonterősítő – ez a vége, ha az ember nem figyel az egészségére

Az egészségünk a legfontosabb az életben, ez tudva tudott igazság. Nem is gondolkodunk rajta eleget, mikor megválasztjuk életformánkat és folyamatos önpusztításba kezdünk, csak akkor már, mikor megvan a baj. én sem vagyok különb semelyik, másik embertársamnál, én is ugyan azokat a hibákat követem el, mint mindenki más is.

Kamaszkorom óta daráltam magam, először csak a rendszertelen és egészségtelen ételekkel, majd jöttek az átmulatott éjszakák, alkohol és cigaretta, alváshiánnyal fűszerezve.

Ez olyan életmód, amit, egy részt, nem lehet a végtelenségig húzni, másrészt pedig mindig megbosszulja magát, így előbb utóbb én is elnyertem érte méltó büntetésemet.

Egy megfázással kezdődött a dolog, amiből nagyon lassan gyógyultam ki, és bár nem szokásom, de akkor orvoshoz fordultam, ő pedig beutalt egy rutinvizsgálatra. az eredmények siralmasak lettek, a vérvételről kapott leletem telis tele volt csillagos eredményekkel, így tovább folytatták a kivizsgálásokat.

Az igazán nagy probléma ez után derült ki, mikor is megállapították, hogy igen komoly csontritkulás kezdődött meg nálam, ami szerencsére ugyan fiatal korom miatt megállítható, de gyökeres változásokra lesz szükség az életemben.

Az első dolgom az volt természetesen, hogy elkezdtem szedni a csonterősítőt.  Utálok gyógyszertárba járni, valahogy mindig felkavarodik a gyomrom attól a gyógyszerszagtól, ami ott terjeng, miközben az ember várakozik a sorára, ezért el kezdtem nézelődni, hogy milyen lehetőségek vannak még a gyógyszerek beszerzésére. Szerencsére rábukkantam egy online gyógyszertárra, ahonnan csak meg kell rendelnem és már ki is hozzák a terméket. Egyszerre több dobozzal szoktam rendelni és mindig válogatok vitaminokat is a kosárba, mert az új életformámnak ez is része, és a kiszállítás 10 000 Ft felett ingyenes.

Megpróbáltam elkezdeni sportolni is, bár ez sokkal nehezebben megy, mint a tabletták beszedése. Soha nem voltam sportos alkat, így nagyon nehezen bukkantam rá olyan mozgásformára, amit nagyjából élvezettel tudok művelni. Most éppen a fallabdát próbálgatom, igyekszem megkedvelni, amennyire lehet, illetve kacérkodom egy uszoda bérlettel is, mert régebben nagyon szerettem úszni, és ott van a szauna is, ami nagyon jótékony hatással van az emberre fizikailag és lelkileg is.

Az étkezésemre is jobban odafigyelek, lemondtam a gyorséttermekről, magas kalcium tartalmú ételek fogyasztásával igyekszem hozzájárulni, hogy a csontjaim erősödjenek.

Mindent összevetve, tudom, hogy ez a jó út, és hogy hosszú távon mindenképpen a javamat szolgálja, ha odafigyelek az egészségemre, de nagyon éles a váltás az előzőekhez képest, így idő lesz, míg kialakulnak a rutinok.

De az biztos, hogy egy tanácsot adhatok mindenkinek, aki most indul el az öndarálás lejtőjén, vagy már benne van a mókuskerékben. A tanács az lenne, hogy ne tegye! Mindenki figyeljen oda az egészségére és ne akkor kezdjen el kapálózni, mikor már baj van, mert sokkal nagyobb erőfeszítés rendbe hozni a károkat, mint megelőzni őket!