Télen egy kis szaunázás a nyerő, nyáron meg a klíma

Bevallom őszintén szeretek szaunázni. Rengeteg jótékony hatással bír. Szerencsére jól is szoktam viselni, bírom a meleget. Ugyanakkor általában az őszi, téli időszakban jellemző csak, hogy rendszeresen eljárok szaunázni. A nyári kánikulában olyan melegem van, hogy semmi kedvem még külön a szaunában izzadni. Beérem a tomboló hőség okozta ingyen izzadás lehetőségével. Ebben a nyári időszakban viszont annál inkább vágyom a hűsítő finomságokra, a vízpart közelségére, vagy éppenséggel egy klímára. Különösen igaz ez akkor, ha az ember lánya egy negyedik emeleti lakásban “szaunázik” éjjel-nappal. Hiába az állandó éjszakai szellőztetés, tartós meleg esetén szinte alig vagy semmit sem ér.

Ugyanakkor nem akartam nagy pénzeket költeni, illetve a klímabeszereltetést inkább kerülni szerettem volna, mert a lakás nem az enyém. Én csak a jelenlegi albérlő vagyok. Szeretnék hűs levegőt, de más lakásába saját költségen, azért nem szívesen szereltetnék be klímát. Esetleg akkor, ha az viszonylag kevés átalakítással jár, és meg tudok egyezni a főbérlőmmel. Szerencsére a https://klimaglobal.eu weboldalán volt szerencsém részletesen tájékozódni, hogy milyen típusú klímák vannak, melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak, illetve melyik az amelyik nálam is számításba jöhetne.

A nomád életmódot folytatók mentsvára: a mobil klíma

KlimaGlobal.eu
A klíma ma már nem csak a gazdagok kiváltsága

A KlimaGlobal.eu leírása alapján megtudtam, hogy vannak mono és multi klímák. Míg a mono rendszerint egy helyiség, addig a multi több helyiség klimatizálására alkalmas. Esetemben nem ragaszkodtam a multihoz, hiszen talán egyszerűbb is a beszerelése, valamint bőven megelégszem azzal, ha legalább a lakás egy pontján könnyebben elviselhető a hőség. Kivitelüket tekintve is lehet csoportosítani a klímákat:

  1. oldalfali klíma,
  2. parapet,
  3. légcsatornázható,
  4. mennyezeti,
  5. mobil klíma.

Itt kaptam a fejemhez, hogy én eddig miért nem gondoltam a mobil klímára. Nagy szerelést nem igényel. A nevében is benne van, hogy könnyen mozdítható. Ahova megyek a lakásban, oda “jöhet utánam” a klíma is. Ráadásul, ha elköltözöm a jelenlegi helyről, akkor sem kell sajnálom a befektetett pénzt, hiszen vihetem magammal azt is. Ráadásul még azon se kell aggódnom, hogy ki szereli be, mikor és mennyiért. Emellett a főbérlőt se kell azzal ijesztgetnem, hogy szétverném a falat.

Ezek után nagyjából meg is született a döntés a fejemben, hogy a mobil klíma lesz az igazán nyerő választás. Azonban mielőtt véglegesen amellett tettem volna le a voksomat, pár dolgot még szerettem volna megtudni még róla. Olyan kérdések merültek fel, mint például: milyen teljesítményű a számomra legideálisabb? Ezt hogyan befolyásolja a helyiség mérete? Mennyire zajos vagy éppen csendes a készülék? Mire kell figyelnem ezeknél a készülékeknél? Érdemesebb-e drágábbra beruházni?

Utolsóra még azelőtt kaptam választ, hogy felvettem volna a kapcsolatot a KlimaGlobal-eu-val. Ehhez csupán a A klíma ára – mi befolyásolja és mire érdemes figyelni? című cikket kellett elolvasnom. Onnan megtudhattam, hogy ha valaki hosszútávon gondolkodik, akkor érdemesebb a márkás, drágább készülék mellett dönteni. A későbbiekben kevesebb probléma valószínű a meghibásodás során, a szerelés is gördülékenyebben megoldható, illetve a drágább termékekre rendszerint a garancia is jóval hosszabb, mint olcsóbb társaikra.

Ugyan nagyjából kialakult egy kép bennem arról, hogy akkor milyen klímát szeretnék, azért felvettem a kapcsolatot a KlimaGlobal.eu-val. Kitöltöttem az ajánlatkérő űrlapot és várom, hogy mielőbb felvegyék velem a kapcsolatot és megbeszélhessük a részleteket. Remélhetőleg rövid időn belül már egy mobil klíma társaságában hajthatom álomra a fejemet.