Természetes illóolajok szaunázáshoz…és egyebekhez

Az északi népek köreiben nagy hagyománya van a szaunázásnak. Általában minden családnak van saját szaunája, sokan pedig barátokkal mennek, vagy a nagyobb városokban található központi szaunákba járnak. Amikor Finnországban jártam, nekem is volt módom ezt kipróbálni. Egészen meglepő volt elsőre, hogy a finnek mennyire közvetlenné váltak a szaunában. Ez talán nem hangzik olyan furcsán azok számára, akik nem ismerik a finneket. Az én számomra azonban különösen hatott, mivel a finnek – és általában az északi népek – elég távolságtartóak, nehezen megközelíthetőek, és csöndesek a hétköznapi életben.

Magyarországon könnyebben beszédbe elegyednek az emberek akár idegenekkel is az utcán, buszon, várótermekben, de a szaunában is. Egy alkalommal uszodába mentem, és az úszást követően eltöltöttem egy kis időt a szaunában. Itt kezdtem el beszélgetni egy kedves hölggyel, aki akkor még teljesen ismeretlen volt a számomra. A szauna illóolajokról folyt a társalgásunk, amikor váratlanul megemlítette, hogy egyébként ő magának készíti el az összes kozmetikai termékét, az illóolajokat és egyéb alapanyagokat pedig a Pipere Porta nevű weboldalról szokta beszerezni hozzá.

Ez igencsak felkeltette az érdeklődésemet, mert én is régóta meg szerettem volna próbálkozni ezeknek a termékeknek az otthoni előállításával, elsősorban a környezetvédelem miatt. Később beírtam a keresőbe, hogy kozmetikai illóolajok, mert a weboldal pontos nevét addigra elfelejtettem. Szerencsére az internet nem felejt, és hamarosan a Pipere Porta honlapján találtam magam, a következő link segítségével: https://www.pipereporta.hu/spl/450267/Illoolajok-100-tisztasagu.

A link a legtisztább és legbiztonságosabb illóolajok gyűjteményéhez vezetett, melyek kozmetikai termékekbe is használhatók. Mind 100% tisztaságúak, teljesen természetesek, és gázkromatográffal is vizsgálják őket a forgalomba kerülés előtt. Azonban ezek mellett még számos másfajta illatolaj és aroma megtalálható volt a honlapon. Voltak például gyertyákhoz valók, kifejezetten aromaterapeutáknak javasoltak, valamint diffúzor, lakásparfüm készítéséhez alkalmasak is. A lakásillatosítókhoz egyébként tégelyek, diffúzor pálcák is kaphatók.

A “https://www.pipereporta.hu/spl/450267/Illoolajok-100-tisztasagu” linket el is mentettem rögtön a Google könyvjelzők közé, hogy bármikor megtalálhassam. Ezután tovább nézelődtem, és felfedeztem, hogy nem csak az illóolajokból van ennyire sokféle, hanem szinte az összes alapanyagot beszerezhetjük egy-egy termék elkészítéséhez. Például a “Gyertya készítés alapanyagai” között találhatók viaszok, kanócok, gyertyatégelyek, illatok, glitterek, színezők a gyertyákhoz. A “Szappan készítés alapanyagai” cím alatt pedig elérhetők többek között lúgok, olajok, vajak, tejporok. A színezők esetében megfigyeltem, hogy más termékek tartoznak a szappan-, és mások a gyertyakészítéshez. Ezt részletesebben el is magyarázzák az egyik blog bejegyzésben, melynek címe: “Színes, de mivel?”

Érdeklődve láttam, hogy több blog cikket, valamint oktatóvideókat is csatoltak a weboldalhoz. Ezt különösen hasznosnak találtam: véleményem szerint úgy lehet a legjobban elsajátítani valamit, ha megmutatják, vagy – ha erre nincs lehetőség – legalább képekkel illusztrálják. A Pipere Porta egyikben sem szenved hiányt; a blog bejegyzéseihez legtöbbször tartoznak képek, a videókon pedig meg lehet tekinteni, hogyan készül el egy-egy termék.

Azt is megtudtam böngészés közben, hogy Budapesten személyesen is át lehet venni a rendeléseket. A kiszállítás módjairól kifejezetten átláthatóan és érthetően tájékoztatnak, példákkal és leírásokkal alátámasztva.

Ha kérdéseink merülnének fel, könnyen kapcsolatba léphetünk a céggel. Ehhez elég kitöltenünk egy kapcsolatfelvételi adatlapot, melyet a “Szállítási és fizetési módok” fülre kattintva legfelül, az “Információk” cím alatt találhatunk meg.

Ismeretlen beszélgetőtársamnak köszönhetően ma már én is magam készítem el az otthoni kozmetikai termékeimet. Amellett, hogy az alkotás folyamata kikapcsolódást nyújt, nagyon hasznos is: mivel így kímélhetem a környeztet az eldobott csomagolóanyagok és a tömeggyártás okozta szennyezéstől. Emellett valószínűleg a bőrömnek is sokkal egészségesebb, hogy természetes alapanyagokból készített termékeket használok.