A szauna világításához is jól jöhet a napelem

Azt hiszem, a férjem sokat tudna róla mesélni, hogy mennyire szeretem a szaunákat. Valamiért nekem hihetetlen jó érzés, hogy ott ülök abban a szinte fullasztó melegben és csak relaxálok. Szoktunk rajta viccelődni, hogy előző életemben biztos sivatagban éltem. Nem tudok mit tenni, nekem ez a szenvedélyem. De az orvosok is ajánlják, úgyhogy legalább nem egy káros hobbi, hiszen a hő hatására kiizzadjuk a sok méreganyagot. Emlékszem, egyetemista koromban jártam úszni a közeli uszodába, és mindig azzal “jutalmaztam meg” magam, hogy minden úszás után negyed órát szaunáztam. Ott a kabinokra ki volt ragasztva egy papír, amin az állt, hogy a szaunák használata után mindig le kell zuhanyozni. Ez is alátámasztja, hogy tényleg kiizzadjuk a méreganyagokat, és ezért nem szabad zuhanyzás nélkül folytatni a napunkat.

A férjemmel amikor házépítésbe kezdtünk, egy dologban voltam biztos. Még pedig abban, hogy szeretnék egy beépített szaunát, hogy otthon is hódolhassak a szenvedélyemnek. Szerencsére a férjem sem volt semmi jónak az elrontója, ő maga is szereti ezt a tevékenységet. Viszont egy dologgal kapcsolatban voltak fenntartásai, még pedig azzal, hogy nem lesz – e sok a villanyszámla, hogyha a szaunát is szinte állandóan világítani kell. Persze nekem erre is volt válaszom, ugyanis nemrég találtam egy oldalt, a sporoljnapelemmel.hu oldalát, ahol minden kétséget eloszlatnak azzal kapcsolatban, hogy az ember felszereljen – e ilyen eszközöket a házára vagy sem.

Mivel sajnos egy ilyen beruházás nem olcsó mulatság, logikusan a legtöbben önerőből nem tudnák finanszírozni. De erre találták ki a napelem pályázat rendszert! Ez nem a klasszikus értelemben vett pályázatok körébe tartozik, hanem valójában egy 0 % THM – es hitel, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank kínál. Attól függően kap az ember támogatási összeget, hogy mekkora teljesítményre van szüksége a háztartásának. Az elnyerhető legkisebb összeg 500 000 Ft, a legnagyobb összeg pedig 10 000 000 Ft lehet. De emellett szükség van önerőre, ami a támogatási összeg 10 % – a, és bár a futamidőt mi magunk választhatjuk meg, nem lehet több, mint 20 év.

Ennek a támogatásnak az a különlegessége, hogy pont ugyanannyit kell visszafizetni, mint amennyi a támogatási összeg volt. Látható tehát, hogy tényleg az a cél, hogy minél többen vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, nem pedig az, hogy rajtunk nyerészkedjenek. Ezen a ponton láttam a férjemen, hogy komolyan elgondolkodtatja a dolog, amit elég jó jelnek vettem, ugyanis ennyi év házasság után már minden rezdülését ismerem. Azonban fontos tudni azt is, hogy jelenleg Budapesten és Pest megyét érintően a VEKOP szünetel, ami azt jelenti, hogy a közép – magyarországi régión kívül élők vehetik igénybe ezt a 0 % THM – es hitelt.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ez kinek éri meg? Nos, a válasz az Európai Unió szervezetében keresendő, hiszen ők állnak majdnem minden támogatás mögött. Az EU kitűzött egy célt saját maga elé azzal kapcsolatban, hogy pontosan mekkora % – ot kell kiadnia a területükön a megújuló energia felhasználásának. Emellett mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a fosszilis tüzelőanyagaink fogyóban vannak, így előbb – utóbb kénytelen lesz mindenki átállni a megújuló energiaforrásokra. Hazánknak is ez a feladata, az évek során a lakosságban tudatosítani kell, hogy a jövőnk érdekében érdemes belevágni ebbe a pályázatba. A férjemen láttam, hogy meggyőzték a hallottak, így nem volt más hátra, mint előre.