Legjobb szauna élményem egy siófoki nyaraláson történt

Már egészen fiatal koromtól kezdve járok szaunázni. Imádtam, mikor az iskolával jártunk úszni és a különleges alkalmakkor az úszás után bemehettek a szaunába, akik akartak. Ilyenkor a tanáron kívül általában csak ketten, vagy hárman merészkedtünk be. Arról nem is beszélve, hogy osztálytársaim nagyon hamar ki is fordultak az izzasztó teremből. De én már akkor is nagyon imádtam. Különösen, amikor valaki illóolajos vízzel locsolta meg az izzó köveket.

Mindig is olyan megtisztító érzés volt ott ülni. Szinte éreztem, ahogy a méreganyagok kiszaladnak a testemből és izzadtság formájában csattannak szét a deszkalapokon. Természetesen mindig törülközővel mentünk be, mert úgy higiénikus. Sajnos azonban a mai napit tapasztalok olyan szituációkat, mikor az emberek a puszta feneküket helyezik a padokra, illetve papuccsal a lábukon lépkednek fel a legfelső sorba.

Ezek az esetek roppant kiábrándítóak számomra. Mondjuk hozzá kell tennem, hogy sajnos nagyon szaunába nincs is kitéve, hogy milyen protokollt kéne követni…

Aztán amit még nagyon szeretek a szaunákban, az a végén a hűtőfürdő. A magam részéről, higiéniai okokból itt is jobban szeretem azt, amikor egy jó jeges zuhanyt vehetek, vagy egy vödörből zúdul rám a hideg víz. Az egyik helyen pedig, ahova gyakran visszajárok egy jégkamrát létesítettek. Itt az ember a szauna után egy nagy tartályból merheti magára a jégdarát és ezzel hűtheti le a testét egy kiadós szaunázás után.

A mai napig hetente kétszer járok el szaunázni. Azonban nekem nagyon fontos, hogy a méregtelenítő szaunázást mindig megelőzzön egy kellemes, átmozgató úszás. Valahogy számomra úgy teljes az élmény. Ilyenkor, ha egyedül vagyok a szobában, akkor könnyed nyújtásokat is szoktam végezni. Hát én az ilyen edzéseket tekintem igazán teljesnek!

A szaunamániámból azt hiszem már rá lehetett jönni, hogy nem tudok meglenni egy hetet sem anélkül, hogy legalább egyszer ne szaunázzak. Egyszerűen nem érzem magam komfortosan, ha eltelik hat nap egymás után anélkül, hogy tíz percet ültem volna a gőzkamrában.

Ennek a szenvedélynek természetesen a rengeteg és megszámolhatatlan jótékony hatása mellett vannak hátulütői is. Ez pedig nem más, mint hogy nyaralásnál nehéz úgy úti célt választani, hogy maga a környék is megfelelő legyen egy pár napos idő eltöltése, legyen program, lehessen kirándulni és mellette lehetőség legyen a feltöltődésre is.

https://baranyahotel.hu/

Páromnak ez kevéssé prioritás, ő ugyanis inkább a jó borokat a kellemes túrákat, a csodálatos színekben pompázó vízeket, a finom falatokat és a kulturális programokat részesíti előnyben. Ám amennyire beleillik ebbe a felsorolásba a szauna, mégsem adott mégis minden adottsággal rendelkező szálló számára, hogy építsenek a területükre kamrákat. Viszont ebben az esetben, úgy választunk szállást, hogy a közelében legyen egy gyógyfürdő, vagy wellness ahol kiélhetem a szaunázás iránti hóbortomat.

Így foglaltuk le a tavaly szeptemberi csodálatos utunk és pihenésünk, amelyet a https://siofokszallas.info/ oldalon találtunk. Nézzetek szét az oldalon a különböző lehetőségek után, higgyétek el, hogy megéri a ráfordított időt! Rögtön tudtok ajánlatot is kérni közvetlenül az oldalról, de ha bizonytalanok vagytok 1-2 dologban, akkor a megadott telefonszámon érdeklődni is tudtok.

De ha bíztok bennem, mindenképpen ennél a siófoki szállásnál maradtok. Különösen csábító lehet mindenki számára, hogy folyamatosan akciókat hirdetnek, így még azok is eljuthatnak egy pihentető és felfrissítő hétvégére, akik esetleg alapvetően nem engedhetnék meg maguknak. Mert szerintem amúgy baromi igazságtalan, hogy egyesek halálra gürcölik magukat egy gyárban, de mégsem keresnek annyi pénzt, hogy frissen és egészségesen tarthassák a testüket.

A kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van, Siófoknál nincs is ennél jobb helyszín. Én nem is tudom, hogy van-e máshol hely, ahol ennyire kompaktul megtalálható minden, amire szükséged lehet ahhoz, hogy egy hétre, tíz napra, vagy csupán egy hétvégére elengedhesd a gondjaidat.

Egy itt eltöltött hétvége egyszerűen kisimít és csodálatosan megnyugtat. Én a magam részéről teljesen új emberként tértem vissza innen. Mintha nem is én lennék, hanem egy másik ember. A Balaton ugye legendás. És mivel gyakorlatilag öt darab lépést kellett megtennünk, hogy elmerüljünk ebben a csodában, ezért minden nap úsztunk egyet a tóban. A szaunázást és a masszázst pedig megoldottuk, egy helyi gyógyfürdőben, ahol eszméletlen szauna szeánszokon vettem részt. Amíg én kiizzadtam magamból a felgyülemlett stresszt, addig a párom élvezhette a masszázs részleget.

Minden napra terveztünk magunknak valami kirándulós, vagy kulturális programot. A Badacsonyi borvidék méltán híres csodálatos borairól, így természetesen részt vettünk egy nagyon oldott hangulatú borkóstoláson, ahol még új barátokat is szereztünk. Körbejártuk az összes tanösvényt és túraútvonalat. Ezeken az utakon valami csodálatos tájakat láthattunk. Mivel Keszthely sincs messze, természetesen az egyik napunkon oda is ellátogattunk, a csodálatos Festetics Kastélyba.

Az apartmanunkban csodálatosan jókat aludtunk. Az ágyat haza akartam magammal szöktetni, annyira hozzánőtt a gerincemhez. Az éttermek és a belváros is közel volt, így minden nap máshol tudtuk kényeztetni az ízlelő bimbóinkat, és mindenhol pozitív csalódás ért minket.

Hát egyikünk sem éhezett abban a pár napban amíg itt voltunk. Az egyetlen rossz dolog az egészben a hazautazás volt.

Amúgy meglehetősen sűrűre terveztük a napjainkat, és igazából soha nem fáradtunk el, és egyáltalán fel sem tűnt, hogy mennyi mindent csináltunk egy nap alatt.

Ez részben köszönhető volt a masszázsnak és a szaunának is. Három különböző szauna típus is megtalálható volt a gyógyfürdőben. Én a finn szaunáért lelkesedem, de azért a többit is kipróbáltam. A szaunázás után, pedig megpihenni a csodálatos, modern apartmanunkban, amelynek erkélye közvetlenül a Balatonra pillantott, az maga volt a mámor.

Élveztem minden egyes percét a Siófokon töltött időnek, szerencsére a párom is hasonlóan vélekedett a városról és a szállásról és mind a ketten biztosak vagyunk benne, hogy idén is visszatérünk ide az őszi pihenőidőnkben. Én igazából csak a napokat számolom!