Hitel, lízing, tartós bérlet, Áfa és a tökéletes szauna

Mindenki keres valamit az életben. A tökéletes lakást, a tökéletes pasit, a tökéletes nőt, a tökéletes tésztát a bolognaihoz, a tökéletes kutyát, a tökéletes körmöst – vagy mint esetemben, a tökéletes szaunát. És ha megtaláljuk a tökéletest, amit kerestünk, nem akarjuk elengedni.

Hinnétek vagy sem, de nekem a füstös szauna vált be, imádom azt a különleges, autentikus élményt, amit nyújt, és a füstszag pont annyira érezhető a kabinban, ami még kimondottan kellemes. A finn és fatüzelésű szaunára esküdöző barátnőimet is sikerült megbolondítanom.

Egy ilyen közös szauna alkalmával aztán komoly témára terelődött a szó: hitel, lízing, tartós bérlet, Áfa. Kari cége nemrég összeolvadt egy másik marketing céggel, és az igazgató kitalálta, hogy ideje lenne céges autókat bérelni. Karit bízta meg a feladattal, hogy derítse ki, hogyan lenne ezt érdemes véghez vinni.

Szerencsére pont volt egy jó fülesem ebben a témában: hitel, lízing, tartós bérlet, Áfa, pont az egyik kolléganőm csacsogott róla pár hete, így tudtam, melyik weboldalt kell megnéznünk, ahol minden infót megtalálunk.

Így mikor szaunázás után átadtuk magunkat egy kellemes hideg gyümölcslének a wellness központ büféjében, előkerestem, amire szükségünk volt. A honlap egy külön menüpontot szentelt a témának, ahol kitért a hitel és a lízing közös vonásaira és különbségeire is, valamint arra, hogy a tartós bérlet miben különbözik tőlük, és még az áfával kapcsolatos tudnivalókat is részletezték.

Ebben a sorrendben végig is olvastuk őket. Én se tudtam korábban, hogy mi a különbség a lízing és a hitel között, csak azt, hogy mindkettő egy pénzügyi termék – de én azt hittem, hogy a tartós bérlet is, pedig csak egyszerűen egy szolgáltatás.

Szóval a különbség abban rejlik, hogy a lízingnél fedezetként használható az autó is, valamint hogy itt csak az utolsó részlet kifizetésekor válik a mi tulajdonunkká az autó, addig csak pénzügyi értelemben a miénk, vagyis a cégé: aktiválható, elkönyvelhető, felszámolható rá értékcsökkenés, stb. Míg a hitel esetében ugye, amint aláírtuk a szerződést, a miénk a jármű tulajdonjoga.

Fontos infó, hogy költségelszámolásnál sajnos csak a törlesztő részlet kamatrésze számolható el költségként.

A tartós bérletnél azonban a teljes bérleti díj leírható költségként, ami nagy segítség. És bár ennél a szolgáltatásnál fizetnünk kell az iparűzési adót, mégse drágább, mintha hitellel vagy lízinggel szerződnénk. Bérlés esetén ugyanis mindig van egy maradványérték, amennyiért a bérlet lejártakor a flottakezelő értékesíti a gépjárművet, így azt nem kell kifizetnünk.

És akkor lássuk, hogy állunk az áfával? Hát azzal szuperül. A bérelt cégautókat ugyanis nem érinti! Ugyanis, ha mi kiválasztjuk a cégautót, akkor ők megveszik, és visszaigénylik az áfát, így nekünk a nettó értékre számítják a bérleti díjat. Az pedig hab a tortán, hogy levonható a bérleti díj áfája is, tehát nem csak az autó lesz olcsóbb, de még a használata is! Elég szuper ez így, nem?

Kari oda-meg vissza volt a sok hasznos infótól, amit találtunk. El is határozta, hogy amint hazaér, készít belőle egy szuper prezentációt, amit bemutat a következő meetingen. A fentiek tudatában az igazgatóság már könnyedén dönthet arról, hogyan és mi éri meg nekik a legjobban.

Na, már csak ezért is érdemes szaunázni járni a csajokkal, nem igaz?