Elektromos padlófűtést teszteltem

A közelmúltban nagy megtiszteltetés ért: elektromos padlófűtés-rendszert tesztelhettem. Az egyik szaunákkal foglalkozó ismerősöm egy wellness hotelt üzemeltet, ő kért meg rá, hogy nézzem meg a hotelét a felújítás után, különös tekintettel az újonnan épített szárny fűtésére – erre nagyon kíváncsi.

Amikor beléptem a panzióba, már feltűnt, hogy a felújítás remekül sikerült: a panzió eddig is egy gyönyörű, tágas hely volt, de most szellősnek, rendezettnek és kényelmesnek tűnt. Mindent lehet fokozni.

A szobák és a folyosók új tapétát és burkolatokat kaptak. Eddig minden visszafogott színekben pompázott, a mostani enteriőr viszont kicsit bátrabb, fiatalosabb, ezáltal pedig lényegesen inspirálóbb lett.

A szaunák és a wellness-tér is új külsőt kapott. A régi, kilencvenes években kiépített medencék és egyebek már egy kicsit idejét múltnak tűntek, most minden szép és divatos lett.

Remek napot töltöttünk a szállodában, este pedig a párommal megpihentünk a számunkra kijelölt szobában. Nap közben szép, napfényes idő volt, 15 fokot is mutatott a hőmérő, de éjszakára (szeszélyes április) visszahűlt a levegő. Tartottam tőle, hogy fázni fogunk, mert a szobánkban nem láttam fűtőtestet. Tudtam, hogy padlófűtés van – de azt hittem, elektromosan csak rásegíteni lehet a régi fűtésre, eseteg klímaberendezéssel még tovább fűti a szobát.

Elektromos padlófűtés tapasztalat

Ami feltűnt:

  • Sokkal tisztább volt a levegő. Nem volt pro, vegyszerszag, pedig minden szállodában van egy jellegzetes vegyszer illata.
  • Amikor beléptünk a szobába, öt óra körül, még nem ment a fűtés. Mire a vacsoráról visszaértünk, már zokniban szaladgálhattunk.
  • Nagyon kellemes hőérezetet adott a fűtés.

Az első elektromos padlófűtés tapasztalat tehát egyértelműen pozitív volt. Meg is kérdeztem a barátomat, hogyan működik egy ilyen rendszer kiépítése.

Nekik úgy jött az ötlet, hogy felismerték, muszáj csökkenteniük a működési költségeket. A szálloda főleg a téli időszakban üzemel, mert meleg termálvízzel és sok-sok, főleg a hőhatásra építő szolgáltatással várja a vendégeket. A rendszerek fenntartása viszont rengeteg pénzt emésztett fel.

Mivel a szaunák és medencék felfűtésén nem tudtak spórolni, olyan megoldást kerestek, amivel a szobákban tudnak lefaragni a költségekből.

Az elektromos padlófűtés pont jónak bizonyult erre a célra. Az amorf fémszálas rendszer nagyon gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletét, ráadásul nem a levegőt, hanem közvetlenül a szobában tartózkodókat melegíti, nincsen hőcserélő közeg. Ez azt jelenti, hogy amikor egy szobában nincsen vendég, ott nyugodtan levehetik fűtést. Sokan spórolnak azon, hogy nem kell mindig felfűteni azokat a részeket, ahol éppen senki sem időzik.

Az elektromos padlófűtés lerakás sem volt túl nehéz. Bár elvileg könnyebb, ha a lakást eleve úgy tervezik, hogy ez rendszer kerül majd kialakításra, utólag is le lehet tenni a padlófűtés szőnyeget. Ehhez elég, ha a szerelőbeton készen van. A cég, aki a szőnyeget fekteti, beszél a burkolókkal, akik szinte bármilyen burkolatot elhelyezhetnek a fűtőszálakon.

A barátom elmondta, hogy ők még egy rafinált módját megtalálták a spórolásnak. Napelem-rendszert építettek a házhoz. Ezzel szinte nullára tudják kihozni a fűtés költségét, mert vissza tudják pótolni az elfogyasztott áramot.

Nekem viszont nem is ezek tetszenek igazán, hanem az a tény, hogy a padlófűtés beszerelésével a szobák mennyivel tágasabbnak tűnnek. Nincsenek csövek vagy radiátorok. Nem kell kihagyni helyet, mert a bútorban kárt tesz a forró cső, nem kell kivágni a szekrény hátulját, az ember mindent oda tesz, ahol a legjobban elfér. Ettől minden tisztábbnak, kényelmesebbnek, tágasabbnak tűnik. Sőt, én úgy gondolom, hogy biztonságosabb is, főleg, ha kisgyermek is van a családban.

Az első elektromos padlófűtés tapasztalat tehát számomra egyértelműen pozitívnak bizonyult. Azon is elgondolkoztam, hogy esetleg én is ezt a megoldást fogom használni, ha felújításra kerül nálunk a sor. Nálunk jóval kisebb helyiségek vannak, mint a barátom szállodájában, így a tágasság nekem is elsődleges szempont.

Remélem, hamarosan lesz alkalmam lecserélni a mostani rendszeremet – valójában ennek csak az idő és nem az ár szab akadályt, elektromos padlófűtést ugyanis elég olcsón lehet szereltetni. Azt hittem, hogy többmilliós összegről van szó, de a barátom azt mondja, a cég, aki nekik szerelt, 5 millió forintért már egy több, mint 200 négyzetméteres területet fedett le az amorf fémszálas szőnyeggel – így én sem aggódom annyira az anyagiak miatt.

A hétvége után elégedetten távoztunk a hotelből. Érdemes nyitottnak lenni az új megoldásokra. Számomra ez volt a padlófűtést tesztjének legfontosabb tanulsága.