Nincs is jobb érzés annál, mint amikor már csak a hidratáló krémet kell megvenni egy megépített otthoni szaunához

Az ember sosem hinné, hogy valaha is eljut arra a pontra, hogy megengedhesse magának, hogy otthoni szaunát létesítsen (már a nyári negyven fokos nappalokat leszámítva…). Vagy ha mégis, akkor az illető jóval ambiciózusabb mint én magam vagyok, ez esetben elnézést. Szóval sok-sok munkával eltöltött év után végre úgy alakult, hogy egy napon amikor a feleségem besétált a dolgozó szobámba és közölte, hogy milyen jó lenne ha lenne egy otthoni szaunánk nem egy szokásos majd egyszer válasszal kellett lenyugtassam a kedélyeket hanem kisebb meghökkenésére azt mondhattam, hogy az ötlet szerintem is jó, ráadásul bele is vághatunk a megvalósításába.

Ezer éve jártunk már mindenféle helyekre szaunázni ezt megelőzően is. Mondhatni nagymenők voltunk már a témában. Mióta a fiatal bohém életet feladtam és elkezdtem az életem meghosszabbítását kitűzni célomként (nevezhetjük kvázi életmódváltásnak ha úgy tetszik) egyre több ilyen jellegű helyre jártunk el hétvégente. Ez mindenképpen jól jött, hiszen ahogy az ember öregszik úgy lesz egyre kevésbé alkalmas a hosszú, fárasztó éjszakákra és kezd el mindinkább arra vágyni, hogy hétfő reggel kipihenten, feltöltődve, nyugodt aggyal mehessen munkába. Persze a nyugodt agy helyzetfüggő dolog, gyorsan megjegyezném, hiszen fiatalkoromban még ez egy átmulatozott hétvégét jelentett. Ma már ehelyett inkább érzem magamat kompetitívnek ha nyugodt körülmények között mehetek be. A sörözést is inkább olyan alkalmakra hagyjuk, amikor a barátok, haverok átjönnek és megnézünk egy meccset, esetleg medencézünk nyaranta, nem igazán vágyok már a régi tomboló életmódra. Persze ez így is van rendjén, viszont a házi szauna épp ezért egyre inkább kezdett aktuálissá válni. Nem bántam volna ugyanis ha néha nem kell sok-sok kilométert autózni mindezért, hanem egy spontán ötlettől vezetve csak szimplán lemegyek a pincébe és ott is megtehetem mindezt.

A kérdés elsősorban az volt, hogy miként oldjuk meg a dolgot. Vegyünk egy mobil, előre elkészített szaunát vagy az izgalmasabb, kreatívabb, de nyilvánvalóan drágább megoldást választva építsünk magunk egyet? Hosszas tanakodás, utánaszámolás és tervezés után úgy döntöttünk, hogy ez egy olyan projekt, amibe érdemes befektetni, hiszen mindketten nagyon szerettünk volna egy ilyet már régóta, így aztán az építés mellett döntöttünk.

Izgalmasnak ígérkezett a dolog, hiszen mindig is azon volt a fő hangsúly számunkra, hogy bármilyen újítást is viszünk végbe otthon a házon, az tükrözzön minket, legyen benne egyediség, már ha az lehetséges és megfizethető. Nos ezúttal úgy alakult, hogy mindez adva volt, tehát nem is akartunk tovább várni, belevetettük magunkat a megvalósításba. A leginkább talán a megfelelő belső építész megtalálása volt nehéz, hiszen előálltunk egy ötlettel, amit szerettük volna, ha többé kevésbé de meg is valósul. Igyekeztünk a szobához igazítani a dolgot és nyilván létező, tehát kivitelezhető példákat vettünk alapul. Szerencsére hamar találtunk egy ambiciózus, fiatal arcot, aki hajlandó volt megcsinálni, amit kértünk, de szerette volna ha ő is beleszólhat azért itt-ott, elvégre neki is ez a kreatív, tervezgetés adja meg a munkája izgalmas, esszenciális részét. Természetesen belementünk, tetszett, hogy valaki olyannal sikerül mindezt megvalósítani végül, aki valamennyire a szívén viseli a projekt sorsát és mindenképpen lát benne személyes kihívást és izgalmat is. Ezek a vonások mind-mind pozitívan befolyásolták az illető megítélését.

Nem sok idő telt bele és el is kezdődött a munka. Nem volt különösebben zökkennő mentes a dolog, mégiscsak egy pincét kellett beépíteni, de szerencsére itt már semmi komolyabb fennakadás nem volt. Persze mint mindig itt is voltak átmeneti építkezési nehézségek, de ez minden esetben így van szerintem, aligha létezik olyan eset, amikor nem fordul ilyesmi elő, gyanús is lenne ha ez másképp lenne. Szóval nem telt bele egészen három hónapba és már nem volt más dolgunk mint meghívni a barátokat a felavatásra és megvenni a megfelelő eszközöket, amik segítik a teljes élményt, hidratáló krémek, olajok satöbbi.

Összességében tehát egy igen sikeres projektet tudhatunk magunk mögött, ami sok örömet okozott már ez alatt a rövid idő alatt is, mióta elkészült. Reméljük, hogy hamarosan valami másik izgalmas újítással dobhatjuk fel az otthonunkat, nem feledve persze a jó öreg szaunánkat egy percre sem!